Minimaal invasieve chirurgie bij hamertenen

Verlengen van de peesjes en rechtzetten botten

Soms is het mogelijk een hamerteen of klauwteen via heel kleine gaatjes (2 a 3 mm) in de huid te opereren. Dit heet minimaal invasieve chirurgie. Het is een nieuwe techniek die in de Bergmankliniek regelmatig wordt toegepast. Het voordeel van minimaal invasieve chirurgie is dat een grote wond niet nodig is, hierdoor herstelt u sneller.

Afhankelijk van uw leeftijd en de stand van uw teen kunnen de buig- en strekpeesjes van uw teen worden verlengd. Dit kan met minimaal invasieve chirurgie. Met langere peesjes kan de kromgetrokken teen zich weer strekken.

De buig- en strekpezen worden verlengd
De buig- en strekpezen worden verlengd

Soms is het ook nodig om het botje van het eerste of tweede teenkootje te breken en recht te zetten. Het bot herstelt zich dan weer in de rechte stand. Dit breken van het botje gebeurt met een piepklein freesje via een klein gaatje in de huid.

De teenkootjes worden met een speciaal freesje gebroken
De teenkootjes worden met een speciaal freesje gebroken

Na de operatie krijgt u gedurende twee weken een ondersteunend verband om de teen in de juiste stand te houden. Daarna wordt nog tot zes weken na de operatie de teen in de goede stand getapet.

Voet voor de operatie. De middelste teen staat omhoog. Dezelfde voet 6 weken na de operatie aan de middelste teen (via minimaal invasieve techniek). Dezelfde voet 5 maanden na de operatie.

 

Ernstige hamertenen voor de operatie. U ziet een litteken bij de 4de teen (ringteen) van een eerdere operatie elders. Dezelfde voet 6 weken na minimaal invasieve hamerteencorrecties van alle tenen.

 

Voet voor de operatie. De middelste tenen zijn krom en staan omhoog. Voet voor de operatie. De middelste tenen zijn krom en staan omhoog. Dezelfde voet 6 weken na de operatie aan de middelste tenen (via minimaal invasieve techniek).