Schoenaanpassing

Schoen met een stijve zool

Door een schoen te dragen met een stijve zool, hoeven de tenen minder mee naar boven te bewegen. Door deze ‘rust’ kan de plantaire plaat weer gaan genezen. Hiervoor bestaat een speciale schoenaanpassing, een zogenaamde afwikkelbalk. Hiermee kunt u de voet afwikkelen zonder dat u de zool en daarmee uw tenen hoeft te buigen. Dit kan de pijn erg verminderen en biedt een beschadigd gewrichtskapsel de gelegenheid om te genezen. Het nadeel is wel dat deze afwikkelbalk onder al uw schoenen aangebracht moet worden.

Schoenaanpassing de afwikkelbalk. Links de schoen voor de aanpassing, rechts de schoen met de afwikkelbalk in de zool verwerkt.

Lees meer over OVAC

Niet iedereen wordt pijnvrij met een aangepaste schoen. Dit heeft verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld dat u de schoenen met aanpassing te weinig draagt. De meeste mensen trekken hun schoenen binnenshuis uit, en lopen dan op blote voeten of pantoffels. Beter is om ook binnenshuis de tenen rust te geven. U moet dus proberen de aangepaste schoenen zoveel mogelijk te dragen, dus ook binnenshuis. Soms vinden mensen het handig om binnenshuis een paar ‘fluisterklompen’ te dragen. Dat zijn muilen met houten binnenzool en een lichtgewicht PU-luchtkussenzool.

Fluisterklomp

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.