Behandelingen met operatie

Vastzetten van het IP-gewricht

Wanneer de behandeling zonder operatie niet genoeg helpt en u heeft veel klachten, dan kan opereren een oplossing zijn. Het IP-gewricht wordt vastgezet. U kunt prima functioneren met een stijf IP-gewricht en u kunt de voet nog normaal afwikkelen.

Het vastzetten van het IP-gewricht gebeurt tijdens een dagbehandeling. Verdoving gebeurt met een ruggenprik of onder algehele narcose. De operatie duurt ongeveer een half uur. De chirurg maakt een snee bovenop de teen, en een klein sneetje op de teentop. Het resterende kraakbeen wordt uit het gewricht verwijderd. Daarna worden de botdelen op elkaar geschroefd via de teentop (zie foto). Omdat er wat bot en kraakbeen wordt weggehaald, wordt de grote teen door deze ingreep een paar millimeter korter.

Over het algemeen is het vastzetten van het IP-gewricht een succesvolle operatie. Na de operatie heeft u veel minder pijn, en de grote teen staat in een betere stand, waardoor de voet beter kan worden afgewikkeld.

Op de röntgenfoto links ziet u de voet voor de operatie, op de foto rechts de voet na de operatie.

Foto’s van de voet voor de operatie (boven) en na de operatie (onder). De teen staat rechter en de bult is weg.

Niet alleen bij een versleten gewricht, maar ook bij een extreem gebogen gewricht wat niet op een andere manier recht te krijgen valt kan het kromme gewricht vast gezet worden. Deze tiener had een kromstand die niet te corrigeren was en die pijnklachten gang als hij schoenen droeg. Ook had hij pijnklachten op het topje van zijn grote teen.

Dezelfde voet na de operatie

Hersteltijden en complicaties

Lees hieronder meer over het herstel en de complicaties van een operatieve behandeling van artrose in het IP-gewricht.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.