Verkeerde stand van de middenvoetsbeentjes

Operatief in de juiste stand zetten

Soms wordt de voorvoetpijn veroorzaakt door een aparte stand van de middelste middenvoetsbeentjes. Deze kunnen dan operatief in een andere stand gezet worden. Met een operatie worden de middenvoetsbeentjes gebroken en enkele millimeters ingekort of bijvoorbeeld iets omhoog geplaatst. De breuk wordt meestal direct vastgezet met een schroefje. Er zijn moderne methodes waarbij de middenvoetsbeentjes via kleine kijkgaatjes gebroken wordt en het breukje niet vastgezet hoeft te worden. Dit heet DMMO (distal metatarsal mini-invasive osteotomy). Na de operatie mag u de voet direct belasten op een speciale revalidatie schoen.

Video uitleg van DMMO:

De resultaten van een standsverandering van de middenvoetsbeentjes zijn heel verschillend. Heel gemakkelijk kunnen de middenvoetsbeentjes iets teveel of iets te weinig verplaatst worden. Het succes van de operatie hangt onder andere sterk af van de kwaliteit van het vetweefsel onder de voetzool.

Weil osteotomie

Er zijn wel 30 verschillende technieken beschreven om de middenvoetsbeentjes te breken. Een van de meest gebruikte technieken is de Weil osteotomie. Met deze techniek kan de operateur heel nauwkeurig bepalen hoe de stand van het middenvoetsbeentje wordt. Het nadeel van deze techniek is echter dat de betrokken gewrichtjes vaak stijver worden na de operatie.

Weil osteotomie
Voorbeeld van een verkorting van het middenvoetsbeentje met Weil osteotomie.

De tweede en derde teen 'zweven' en staan krom doordat het tweede en derde middenvoetsbeentje uit de kom staan. De situatie 8 weken na de Weil operatie. De voet is nog steeds gezwollen, dat is normaal zo kort na de operatie. De tenen staan nu op de grond en zijn recht.
De tweede en derde teen 'zweven' en staan krom doordat het tweede en derde middenvoetsbeentje uit de kom staan.
De situatie 8 weken na de Weil operatie. De voet is nog steeds gezwollen, dat is normaal zo kort na de operatie. De tenen staan nu op de grond en zijn recht.

Door de scheefstand van de grote teen zijn de gewrichtjes van het tweede en derde middenvoetsbeentje uit de kom gegaan. Die zijn operatief weer in de kom gezet, waarbij bij het tweede middenvoetsbeentje een Weil osteotomie is uitgevoerd.

Minimaal Invasieve techniek: DMMO

Bij DMMO worden de middenvoetsbeentjes via kleine kijkgaatjes gebroken. De breuken worden bij deze techniek niet vastgezet. Het idee bij deze techniek is dat de patiënt na de operatie direct op de gebroken middenvoetsbeentjes gaat staan, en dat deze vastgroeien in de stand waarin de patiënt ze gebruikt. Het belasten van de voet direct na de operatie is minder pijnlijk dan het lijkt.

Het nadeel van deze techniek is dat de operateur op deze manier minder controle heeft op de uiteindelijke stand waarin de botjes gaan staan. Het voordeel is dat de gewrichten bij deze methode meestal niet stijver worden.

In dit voorbeeld was het gewricht van het middelste middenvoetsbeentje uit de kom. Door de middelste 3 middenvoetsbeentjes minimaal invasief te breken, kon de stand weer worden gecorrigeerd. In dit geval was het noodzakelijk het kopje van het middelste middenvoetsbeentje wat te verschuiven, om meer ruimte tussen de middenvoetsbeentjes te creëren.

Lees meer over minimaal invasieve chirurgie

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.