Injectie met corticosteroïden (bijnierschorshormoon)

Corticosteroïdeninjectie (ontstekingsremmer)

Vaak wordt eerst geprobeerd om op een niet operatieve manier de klachten van een Morton’s neuroom te verminderen. Een injectie met een ontstekingsremmer (corticosteroïd) en pijnstiller kan de prikkeling in het zenuwtje verminderen. Deze behandeling wordt vaak gecombineerd het ontlasten van het Morton’s neuroom door middel van een steunzool. Op deze manier zullen klachten bij ongeveer de helft van de patiënten voldoende kunnen verminderen zonder operatie.

Hoe lang de werking is van zo’n injectie is niet goed van tevoren te voorspellen. Bij een aantal mensen is er een blijvende verbetering van de klachten, bij een anderen werkt de injectie slechts tijdelijk en keren de klachten weer terug.

Injectietechniek Morton neuroom

Er zijn verschillende technieken om het medicijn bij de aangedane zenuw in te spuiten.

In de Bergmankliniek te Naarden wordt deze injectie met de echo gegeven tussen de tenen door via de voorkant. Met de echo wordt eerst het aangedane zenuwtje in beeld gebracht. Dan is het heel goed te zien waar het medicijn gespoten moet worden. Het voordeel van deze injectietechniek met behulp van een echo is dat het medicijn dus veel preciezer om de neuroom wordt ingebracht.

Injectie met corticosteroïden (bijnierschorshormoon)

Zo wordt in de Bergmankliniek (locatie Naarden) de ontstekingsremmer rondom de aangedane zenuw gespoten

Hier ziet u een video van het echobeeld van de injectie. Het medicijn wordt in het zakje rondom de zenuw gespoten.

Lees meer over corticosteroïdeninjecties

Resultaten van de injectie

Een injectie met corticosteroïden gebeurt in de Bergmankliniek Naarden onder echogeleide. Het medicijn wordt in het omhulsel gespoten waar de zenuwverdikking in ligt. Zo weten we zeker dat het medicijn precies op de juiste plaats komt, daar weer het werkzaam moet zijn. Kort na de injectie (ongeveer 1 uur) is de zenuw verdoofd, eventuele klachten die direct na de injectie nog gevoeld worden, zijn dus niet van de neuroom. In de dagen erna heeft een deel van de patiënten milde pijnklachten van de prik (pijnlijk gevoel).

Hoe lang zo’n injectie werkt is niet goed van tevoren te voorspellen. Bij een aantal mensen is er een blijvende verbetering van de klachten, bij anderen werkt de injectie slechts tijdelijk en keren de klachten weer terug.

Combinatie met een steunzool

Bij de Bergman wordt bij behandeling van een Mortons neuroom de injectie vaak gecombineerd een steunzool met een uitsparing op de plaats van het neuroom. Hiermee wordt de druk op de zenuw tijdens staat en lopen verminderd. Deze combinatiebehandeling geeft bij ruim de helft van de patiënten een sterke verbetering van de klachten. Sommige mensen zullen wel de ontlastende steunzool moeten blijven dragen om klachtenvrij te blijven. Het nadeel hiervan is dat de steunzool vrij dik is onder de bal van de voet en daardoor niet altijd goed te combineren met pumps, of schoenen die in het werk gebruikt worden.

De mensen die onvoldoende reageren op deze behandeling kunnen worden geopereerd. De verdikte zenuw wordt dan verwijderd.

Injectie in combinatie met steunzool

Injectie in combinatie met steunzool

In de bovenste tekening is de verdikte zenuw te zien die belast wordt bij het lopen en staan. De onderste tekening laat de steunzool zien, met een uitsparing ter plaatse van de verdikte zenuw. De zenuw wordt op deze manier ontlast.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.