Platvoeten bij volwassenen

Wat is een platvoet?

De naam zegt het al; een platvoet is een platte voet. Bij een platvoet is de boog aan de binnenkant van de voet ingezakt of verdwenen.

Voeten zijn er in de meest uiteenlopende vormen en maten. De een is wat meer hol, de ander wat meer plat, maar meestal is het gewoon een normale voet. Het is moeilijk een grens te trekken wanneer een voet een platvoet is. Met een platvoet bedoelen we hier een platte voet die klachten geeft.

Platvoet bij volwassenen

Bij kinderen is een (lichte) platvoet normaal; de boog moet zich nog ontwikkelen. In de tienerjaren verdwijnt vanzelf de platte vorm. Van de volwassenen heeft 10% een platvoet. Bij volwassenen kan een platvoet klachten geven, vooral als uw voet eerst normaal was maar in de loop der jaren platter wordt.

Platvoeten bij volwassenen
Hier ziet u een platvoet bij de linkervoet

Stugge en soepele platvoeten

Er zijn twee soorten platvoeten: stugge en soepele. Bij een soepele platvoet wordt de holling onder de voet weer zichtbaar als u op de tenen gaat staan. Een stugge platvoet is stijf en ook als u op de tenen staat is de voet plat.

Platvoeten bij volwassenen

Platvoeten bij volwassenen

Flexibele platvoet Stugge platvoet

Is een platvoet altijd slecht?

Helemaal niet. Mensen met platvoeten kunnen alles ermee doen, een staand beroep hebben en alle mogelijke sporten uitoefenen. Een 'goede' platvoet is links en rechts hetzelfde, pijnloos en soepel. Zo'n platvoet is er al een lange tijd, en wordt niet erger in de loop van de tijd.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van platvoeten bij volwassenen

De naam zegt het al; een platvoet is een platte voet. Bij een platvoet is de boog aan de binnenkant van de voet ingezakt of verdwenen.

Lees meer

Klachten van platvoeten bij volwassenen

Als een platvoet klachten geeft, is dat meestal pijn aan de binnenzijde van de enkel/voet. Als de voet erg scheef staat kan ook de buitenkant van de enkel pijn doen.

Lees meer

Diagnose van platvoeten bij volwassenen

Voordat een behandeling wordt gekozen, moet altijd eerst de oorzaak van de klachten vastgesteld worden. Dit wordt gedaan met een functieonderzoek, soms aangevuld met medische beeldvorming.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van platvoeten bij volwassenen

Er wordt altijd eerst geprobeerd de klachten te verhelpen met een niet-operatieve behandeling. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.