Stadium 2

De enkel zakt naar binnen

Wanneer de klachten niet behandeld worden en langer dan een half jaar duren, wordt de tibialis posteriorpees geleidelijk aan steeds langer, waardoor de voetboog steeds minder goed overeind wordt gehouden. Dit is te zien aan de voetvorm: de enkel kantelt naar binnen. De normale beweeglijkheid en kracht van de pees worden minder. Er ontstaat langzamerhand een (ernstige) platvoet. In dit stadium is er nog steeds pijn en zwelling rondom de knokkel van de binnenenkel. Doordat de enkel erg naar binnen kantelt, drukt het kuitbeen tegen het hielbeen, dit geeft pijnklachten aan de buitenenkel. Het wordt steeds moeilijker om op de tenen te staan met de aangedane voet (de single heelrise test). De pijnklachten verergeren door inspanning, zoals bij langer lopen en dergelijke. Indien mogelijk, moet u voorkomen dat u in stadium 3 terecht komt, want dat maakt de behandeling veel lastiger.

Op de afbeelding ziet u een rechtervoet waarvan de tibialis posteriorpees in stadium 2 is beland. De rechterenkel staat meer naar binnen dan de linkerenkel.

De linker achtervoet draait op een normale manier in tenenstand terwijl de rechter achtervoet (stadium 2) naar binnen blijft knikken. Het is daarom moeilijker om met de rechtervoet op de tenen te staan (heelrise test).

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.