Ontmoet de podologen

Robert Wonink

Robert heeft zijn opleiding als ‘registerpodoloog’ op de ‘Academie voor Podologie’ in Utrecht gevolgd, deze opleiding heeft een NLQF-6 niveau (Bachelor). Robert geeft sinds 1991 les op de Academie voor Podologie, in de vakken biomechanica, anatomie, orthopedische schoentechnieken en echografie.

Robert heeft naast de opleiding ‘registerpodoloog’ een NVAO-geaccrediteerde opleiding gedaan als deel van de Master MIRO (Medical Imaging in Radiology Oncology) op de MBRT in Haarlem. Daarmee heeft Robert de specialisatie MSK echografie (Musculo-SKeletale echografie) gehaald en hij heeft een ‘docenten-scholing’ gedaan om op de MBRT (Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken) als expert les te mogen geven. Robert geeft regelmatig gastcolleges op de MBRT in Groningen. Daarnaast heeft hij het algemene diploma MSK-echografie behaald, dus voor het hele menselijk lichaam.

Naast het voeren van zijn eigen podologiepraktijk, startte hij in 2000 met een pasvormschoenenwinkel. In 2004 richtte Robert samen met zijn broer Eric Wonink Podozorg Nederland op. Deze softfranchiseorganisatie is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 50 vestigingen door het hele land.

Robert Wonink was nauw betrokken bij de oprichting van Stichting LOOP in 1991, de landelijke brancheorganisatie voor podologie. Sinds die tijd is Robert senior adviseur van de Stichting. In opdracht van de Stichting werkt hij ook aan het samenstellen van een encyclopedie voor de podologiebranche. Deze online ‘EncycLOOPedie’ wordt dagelijks door honderden podologen en studenten geraadpleegd.

In 2009 begon Robert in samenwerking met vooraanstaande doktoren en radiologen aan het schrijven van een compleet cursusboek Echografie van voet en enkel. In 2010 werden de eerste groepen podotherapeuten, podologen en fysiotherapeuten door Robert en collega opgeleid. Sinds 2012 verzorgt Robert ook gastcolleges aan de Hogeschool voor Medische Beeldvorming en Radiotherapie en in 2013 begon hij aan het verzorgen van de opleiding Advanced Practitioner aan de MBRT Hogeschool InHolland te Haarlem.

Sinds het baanbrekende onderzoek van prof. Dr. J. Woodburn op het gebied van reuma houdt Robert zich bezig met het vertalen en het beschrijven van de implicaties van dit onderzoek voor de podologiebranche in Nederland. Hiertoe bracht hij een werkbezoek aan de Glasgow Caledonian University en waar nodig krijgt hij advies van Woodburn.

Sinds april 2011 werkt Robert samen met orthopedisch chirurg dr. I.V. van Dalen op de poli-orthopedie in de Bergman Kliniek te Naarden. Alle nieuwe voet-/enkelpatiënten van de Bergman Kliniek worden door de podoloog en de orthopedisch chirurg gezamenlijk gezien. Deze nieuwe vorm van samenwerking resulteert in een betere oplossing voor voet- en enkelproblemen en een betere zorg voor de patiënt na de operatie.

Ontmoet het team van dr. van Dalen

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.