Wat zijn de voordelen van een echo-onderzoek?

Oorzaken worden sneller gevonden

Met echo-onderzoek kunnen oorzaken van klachten gevonden worden die zonder dit onderzoek verborgen zouden blijven. Met een röntgenfoto bijvoorbeeld, zien we vooral de afwijkingen van de botten. Maar bij veel voet- en enkelklachten zijn niet de botten pijnlijk, maar de 'weke delen' eromheen. Deze delen zijn veel beter zichtbaar op een echo.

Bovendien is het echo-onderzoek een dynamisch onderzoek, dat betekent dat u tijdens het echo-onderzoek uw voet kunt bewegen. Zo krijgen we veel informatie over wat er in uw voet gebeurt tijdens bewegen.

U kunt zelf meekijken tijdens het echo-onderzoek, de echografist geeft uitleg bij wat u ziet. Het voordeel van zelf meekijken is dat u daarna vaak veel beter begrijpt wat er met uw voet aan de hand is.

Als door het echo-onderzoek de oorzaak van de pijn duidelijk is, is het veel makkelijker om een goede behandeling te geven.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.