Pijn die niet meer verdwijnt

Chronische pijn

Pijn heeft een functie; het waarschuwt ons lichaam dat er schade is of schade dreigt te ontstaan. Wanneer pijn voor langere tijd blijft bestaan, verliest het de waarschuwingsfunctie. Pijn die langer dan drie maanden aanwezig is of pijn na ziekte of operatie die langer aanwezig blijft dan valt te verwachten, noemen we chronische pijn.

Chronische pijn kan veroorzaakt worden doordat de reden van de pijn blijvend is, bijvoorbeeld bij slijtage aan een gewricht. Maar chronische pijn kan ook veroorzaakt worden door een kapot pijnsysteem. De zenuwen die pijn doorgeven zijn ziek of beschadigd en blijven een alarmsignaal geven terwijl de oorzaak van de pijn eigenlijk niet meer bestaat. Deze pijn heet neuropatische pijn.

Neuropatische pijn voelt anders aan dan ‘gewone’ pijn; elektrisch, schietend, brandend, schrijnend. Soms gaat het gepaard met een grotere gevoeligheid voor pijnprikkels (hyperesthesie), gevoelsstoornis (dysesthesie) of aanrakingspijn (allodynie).

In sommige gevallen is pijn zo overheersend, dat het dagelijks leven negatief beïnvloed wordt; dit kan zich onder meer uiten in vermoeidheid, stemmings- en angststoornissen.

Hier volgt een (engelstalige) video met een uitleg hoe chronische pijn ontstaan en wat u er zelf aan kunt doen.

In dit hoofdstuk

Wat als de pijn niet vanzelf verdwijnt?

Als uw specialist vaststelt dat uw pijn niet meer vanzelf zal verdwijnen, kan een afspraak worden gemaakt bij een anesthesioloog en een gespecialiseerde podoloog of podotherapeut.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van pijn die niet meer verdwijnt

Er zijn verschillende voorbeelden van behandelingen bij chronische pijn.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.