Welke schoenen zijn geschikt voor OVAC?

Verschillende resultaten per schoen

In principe kunnen al uw schoenen aangepast worden. Dit kunnen uw nette schoenen zijn, werkschoenen of vrijetijdsschoenen. Maar het resultaat en het draagcomfort is bij de ene schoen wel beter dan bij de andere. Omdat aangepaste schoenen belangrijk zijn voor het verminderen van uw klachten, is het belangrijk dat u weet waarop u moet letten bij het kiezen van een schoen.

Kies een schoen die u veel draagt

OVAC is een aanpassing aan één paar van uw eigen schoenen. Neem hiervoor een paar schoenen waar u veel gebruik van kunt maken met een neutrale kleur, gemakkelijk model en degelijke constructie, bij voorkeur met een degelijke zool eronder. Voor het effect van de behandeling is het namelijk belangrijk dat u trouw op de aangepaste schoenen gaat lopen. En dat u een verstandige keuze maakt als u de aangepaste schoen een keer niet draagt.

Wat zijn de kenmerken van een goede schoen?

Voor een goede schoen kunt u als voorbeeld denken aan comfortmerken als Durea, Solidus en Mephisto. De prijs of het merk van een schoen zeggen echter niet per se of de schoen ook geschikt is voor uw voet. Voor een persoonlijk schoenadvies kunt u terecht bij uw podoloog, podotherapeut of in een gespecialiseerde schoenenwinkel.

Let u bij het kiezen van een schoen op de volgende dingen:

Zorg dat uw voet niet kan schuiven

Kies een schoen waar de voet vast in zit, zodat de hiel niet kan glijden. Bijvoorbeeld een schoen die sluit met een rits, veter of een gesp.

Pasvorm

Kies een schoen in de juiste lengte en breedtemaat. In gespecialiseerde schoenenwinkels kunnen ze u helpen met het aanmeten van de juiste maat.

Stevigheid van de hiel

Kies een schoen met een stijve hiel. De schoen geeft meer steun als het hielcontour minder indrukbaar/samenknijpbaar is.

Hakhoogte

Voor een goede stabiliteit mag een hak max 2-3 cm hoog zijn. Ook moet de hak breed genoeg zijn.

Voldoende ruimte voor een steunzool

Bij voorkeur heeft de schoen een uitneembare inlegzool, zodat er ruimte is voor een steunzool.

Vlakke bodem

Sommige schoenen hebben een voorgevormde bodem. Hierdoor ligt de steunzool niet plat in de schoen, waardoor het effect van de steunzool kan veranderen. Kies daarom schoenen met een vlakke bodem.

Kwaliteit

Het aanpassen van uw schoen is kostbaar. Kiest u daarom een schoen met een lange levensduur, zodat u langer plezier heeft van de aanpassing.

Vind uw podoloog

Podozorg Nederland is een groep podologen en podotherapeuten die het er samen over eens zijn hoe de meest optimale voetzorg er uit moet zien. En zo handelen zij; voor elke voetklacht de beste oplossing op maat. Dat is de kracht van een Podozorg deelnemer!

Vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt op podozorg.nl

Vind uw podoloog

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.