Welke klachten geeft een pijnlijke groeischijf bij kinderen?

Scherpe pijn aan het hielbeen

Het kind ervaart in het begin alleen kortdurende (scherpe) pijn aan het hielbeen na het spelen of sporten. Vaak voelt het kind pijn aan beide hielen. Meestal zit de pijn aan de achterkant van het hielbeen, soms ook aan de onderzijde. De pijnklachten nemen toe naarmate de belasting groter is, zodat er niet alleen na het spelen of sporten klachten zijn, maar ook tijdens. De klachten verbeteren door rust. In ernstige gevallen zal het kind aanhoudende pijnklachten hebben waardoor het kind niet graag loopt of mank gaat lopen. Vaak voelt de enkel stijf aan.

De klachten kunnen ook erger zijn in een periode dat het kind snel groeit.

Is pijn aan de groeischijf gevaarlijk?

Pijn aan de groeischijf kan alleen voor komen tijdens de groeiperiode. De duur van de klachten varieert van een week tot enkele jaren. Pijn aan de groeischijf gaat vanzelf voorbij, de klachten verdwijnen zodra het hielbeen volledig verbeend is. Toch is het belangrijk om wel aandacht te geven aan de klachten. Indien het kind zoveel last van de pijn heeft dat het beperkt wordt in zijn dagelijkse activiteiten, is het verstandig een podoloog of arts te raadplegen.

Het is belangrijk om te weten dat wanneer de klachten van het kind ernstig verwaarloosd worden, dit de groei van het hielbeen negatief kan beïnvloeden. Bijvoorbeeld wanneer het kind ondanks de pijn toch intensief blijft sporten. Ook kan bij ernstige overbelasting een stukje hielbeen los komen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.