Hoe herkent uw specialist pijn in de groeischijf van de hiel bij kinderen

Lichamelijk onderzoek

De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van ouder en kind, het lichamelijk onderzoek en het leeftijdscriterium.

De pijn zit vooral aan de achterzijde en soms de voetzoolzijde van de hiel. Tijdens het onderzoek beoordeelt uw specialist de vorm van het hielbeen, en eventuele zwelling rondom de hiel. Hij/zij beoordeelt of het kind pijn heeft wanneer er vanaf beide zijkanten in het hielbeen geknepen wordt, en of het naar boven bewegen van de voet (de achillespees oprekken) pijnlijk is. Ook kijkt hij/zij of de stand van de voet (holvoet of platvoet) een oorzaak kan zijn van de klachten en beoordeelt hij/zij de lengte van de kuitspieren.

Aanvullend onderzoek

Indien nodig wordt er aanvullend onderzoek gedaan. Met een echo kan bekeken worden of het hielbeen geïrriteerd is. Tevens kunnen de omliggende structuren met de echo bekeken worden. Vaak is ook de aanhechting van de achillespees aangedaan of is er een verdikte slijmbeurs aanwezig.

Lees meer over echografie

Een röntgenfoto is niet nodig om vast te stellen of het gaat om pijn aan de groeischijf, maar kan soms bij twijfel noodzakelijk zijn om andere aandoeningen uit te sluiten.

Andere aandoeningen die hielpijn kunnen geven:

  • Beenvliesontsteking van het hielbeen;
  • Achillespeesontsteking;
  • Fasciitis plantaris, in de volksmond ook wel ‘hielspoor’ genoemd;
  • (stress)fracturen van het hielbeen;
  • (bacteriële) ontsteking van het hielbeen;
  • Tarsale coalitie.

In het Hielpijncentrum kunt uw kind meestal snel terecht voor een diagnose van hielpijn

Ga naar het Hielpijncentrum

Over drs. Wieneke Metsaars

Over de specialist

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.