Ingegroeide teennagels

Wat zijn ingegroeide teennagels?

Ingegroeide teennagels (of unguis incarnatus) ontstaan wanneer de rand van de nagel in de huid naast de nagel, de nagelwal, groeit. Er ontstaat pijnlijke zwelling en roodheid aan de zijkant van de nagel. Wanneer de huid beschadigt, kunnen gemakkelijk bacteriën binnenkomen en kan de pijnlijke plek gaan ontsteken.

Ingegroeide teennagels komen voor in drie gradaties:

Fase 1

De huid aan één van de zijkanten van de nagel is rood en pijnlijk. Aanraking is pijnlijk. Er is (nog) geen infectie.

Fase 2

In de tweede fase van de huid is geïnfecteerd. De huid hangt vaak over de zijkant van de nagel heen. Er kan wat uitvloed zijn van heldere vloeistof of pus.

Fase 3

De huid is al meerdere weken ontstoken en probeert zichzelf te genezen door granulatieweefsel aan te maken. Dit is opbollend, broos littekenweefsel dat heel gemakkelijk bloedt en over de nagelrand heen groeit.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van een ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel komt het vaakst voor bij de grote teen. Het dragen van te krappe schoenen die tegen de teen drukken is een veel voorkomende oorzaak.

Lees meer

Klachten van een ingegroeide teennagel

Wanneer de nagel tegen of in de nagelwal groeit, wordt de huid aan één of beide zijden van de nagel meestal pijnlijk, gezwollen en rood.

Lees meer

Diagnose van een ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel is duidelijk te herkennen aan het uiterlijk. Als er pus uit de ingegroeide nagel komt, kan dit eventueel worden gekweekt om te kijken om wat voor bacterie het gaat.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een ingegroeide teennagel

Een ingegroeide nagel in het eerste stadium kunt u goed thuis behandelen of door een pedicure laten behandelen. Bij een ernstig ingegroeide nagel kan een operatieve ingreep nodig zijn.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.