Wel of niet opereren?

Een keuze die u zelf maakt

Pijnklachten aan de voeten kunnen heel hinderlijk zijn, maar gelukkig zijn veel voetklachten op te lossen zonder een operatie. Over het algemeen zijn voetklachten niet zo bedreigend voor uw gezondheid als bijvoorbeeld een blinde darmontsteking. Een voetoperatie is bijna nooit een noodzakelijke stap omdat uw gezondheid in gevaar is. Het is een beslissing die u neemt met de hoop op verbetering van de kwaliteit van leven. Een operatie aan de voeten moet nooit worden gedaan om esthetische redenen; puur om mooiere voeten te krijgen. Het kan namelijk ook gebeuren dat u door een operatie meer klachten krijgt, bijvoorbeeld als er een complicatie optreedt.

Een operatie is een uiterst redmiddel om iemand van zijn klachten af te helpen. Een operatie moet alleen worden overwogen nadat alle niet-operatieve behandelingsmogelijkheden zijn geprobeerd, of wanneer er geen ander alternatief dan een operatie is. Het zou enorm jammer zijn als u na een voetoperatie denkt: “Had ik het maar nooit gedaan, ik heb nu meer klachten dan voor de operatie!”

Uw orthopedisch chirurg licht u voor over de operatieve behandeling van uw voetklachten. De chirurg bespreekt ook de mogelijke complicaties van de ingreep met u. Nadat u de voor- en nadelen van de operatie zorgvuldig heeft afgewogen, beslist u zelf of u uw klachten ernstig genoeg vindt om te opereren.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.