Hoe ontstaat een platvoet?

Soepele platvoet

Een soepele platvoet is normaal bij kinderen. De platte vorm komt doordat de boog van de voet nog niet goed ontwikkeld is. Dit kost tijd. Ongeveer 1 op de 10 kinderen houdt een platvoet nadat de voeten zijn uitgegroeid. Bij deze kinderen is dit over het algemeen genetisch bepaald, bijvoorbeeld door hypermobiliteit (overmatig soepel bindweefsel). Niet ieder kind met platvoeten krijgt klachten.

Stugge platvoet

Een stugge platvoet is er vaak sprake van een aangeboren vergroeiing in de voet. Onderzoekers schatten dat 3 tot 5% van alle mensen geboren wordt met zo'n vergroeiing. Veel van deze mensen zullen nooit weten dat ze deze vergroeiing aan hun voet hebben omdat ze nooit klachten krijgen.

Oorzaken van platvoeten bij kinderen

Oorzaken van platvoeten bij kinderen

Stugge platvoet met vergroeiing bij de pijltjes De linker voet heeft geen vergroeiing van de voetwortelbeentjes, de rechter wel.

Oorzaken van platvoeten bij kinderen

Stugge platvoet met vergroeiing bij de pijltjes

Oorzaken van platvoeten bij kinderen

De linker voet heeft geen vergroeiing van de voetwortelbeentjes, de rechter wel.

Bij de bovenste foto is sprake van een aangeboren vergroeiing in de voet.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.