Welke klachten geeft een platvoet?

Klachten bij een soepele platvoet:

Meestal geeft een soepele platvoet geen klachten en verdwijnt vanzelf als het kind ouder wordt. Er is echter een groep kinderen die wel last heeft van een soepele platvoet. Als de voet erg scheef staat, kan dit pijn geven aan de binnenzijde van de enkel of voet en soms ook aan de buitenkant van de enkel. Dan kan namelijk het hielbeen tegen de onderkant van de buitenenkel klemmen. Soms klagen kinderen met een platvoet over moeheid aan de binnenkant van de voet.

Klachten bij een stugge platvoet:

Ook een stugge platvoet geeft lang niet altijd klachten, ongeveer 25% van de kinderen met een vergroeiing in de voet krijgt klachten. De belangrijkste klacht bij een stugge platvoet is pijn. Hoewel het kind ermee geboren is, beginnen de eerste klachten pas rond de leeftijd van 8-16 jaar. De vergroeiing is te zien op een röntgenfoto van de voet, of met een scan.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.