Tarsaal-tunnelsyndroom
(zenuwbeknelling in de achtervoet)

Wat is een tarsaal-tunnelsyndroom?

Het tarsale-tunnelsyndroom is een beklemming van een voetzenuw. Het lijkt op het carpale tunnelsyndroom dat in de pols voorkomt, iets wat veel meer mensen kennen. Tarsaal betekent voetwortel, dit is de achtervoet, daar waar het hielbeen zit.

De zenuw die bekneld zit bij een tarsaal-tunnelsyndroom is de nervus tibialis posterior. Deze zenuw loopt aan de binnenzijde van de achtervoet, net onder de binnenkant van de enkel, door een soort tunnel: de tarsale tunnel. De tunnel wordt aan de buitenkant begrensd door een peesachtige band, die ervoor zorgt dat alle structuren stevig bij elkaar worden gehouden.

In de afbeelding ziet u de peesachtige band met daarachter de tarsale tunnel, aangegeven met een rode vlek. Samen met de zenuw die ‘nervus tibialis posterior’ heet (geel in afbeelding), lopen ook bloedvaten (rood) en drie pezen (paars) door de tarsale tunnel. Ter hoogte van de enkel splitst de zenuw zich in drie zijtakken.

Bij een tarsaal-tunnelsyndroom kan de hoofdtak of één van de zijtakken van de zenuw bekneld zitten.

De verschillende zenuwtakken van de tarsale tunnel die pijn kunnen doen.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van een tarsaal-tunnelsyndroom

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot deze aandoening. De zenuw ligt vrij dicht aan de oppervlakte, en is dus kwetsbaar voor druk en letsels.

Lees meer

Klachten van een tarsaal-tunnelsyndroom

Vaak vindt de patiënt het moeilijk om de klachten te beschrijven. De belangrijkste klacht bij een tarsaal-tunnelsyndroom is een brandende, stekende of tintelende pijn en/of doofheid in de voetzool, soms ook alleen onder de hiel.

Lees meer

Diagnose van een tarsaal-tunnelsyndroom

Bijna altijd kan de diagnose gesteld worden aan de hand van de klachten en het lichamelijk onderzoek. In de Bergman kliniek (locatie Naarden) wordt daarnaast een echo van uw voet gemaakt.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een tarsaal-tunnelsyndroom

Hoe een tarsaal-tunnelsyndroom wordt behandeld, hangt af van de oorzaak van de verstoorde zenuw. Als er een zwelling of botuitstulping tegen de zenuw aanduwt, gaat dit niet vanzelf over.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.