Verspringende peroneuspees

Wat is een verspringende peroneuspees?

Aan de buitenzijde van de enkel lopen twee belangrijke pezen: de peroneuspezen. Dit zijn de pezen van de kuitbeenspieren. Ze lopen achter de buitenenkel langs waarna de ene peroneuspees aan de buitenkant van de voet hecht, aan het begin van het middenvoetsbeentje, en de andere onder de voet door loopt tot net achter de grote teen.

Achter de enkel glijden de pezen door een geultje in het kuitbeen. Dit geultje houdt de pezen op hun plek. Een verspringende peroneuspees betekent dat de peroneuspees bij bepaalde bewegingen uit dit geultje raakt. De meeste patiënten voelen de pees verspringen aan de knokkel aan de buitenkant van de enkel.

Bij een verspringende peroneuspees raakt de pees uit het geultje achter de enkel.

Soms is het verspringen van de peroneuspees ook vanaf de buitenkant zichtbaar, dit is te zien op onderstaande video.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van een verspringende peroneuspees

Een verspringende peroneuspees heeft verschillende oorzaken:

  • Letsel door sport;
  • Na breuk van het hielbeen;
  • Naar buiten gekantelde enkel;
  • Anatomische varianten.

Lees meer

Klachten van een verspringende peroneuspees

Wanneer de pees net versprongen is, lijken de klachten erg op een enkelverstuiking: de enkel is vaak dik en er is een bloeduitstorting aan de buitenzijde van de enkel.

Lees meer

Diagnose van een verspringende peroneuspees

Een acuut verspringende peroneuspees wordt vaak niet herkend, de diagnose wordt ook door dokters regelmatig gemist.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een verspringende peroneuspees

Zeker bij acute klachten kan altijd eerst worden geprobeerd de klachten te verhelpen met een niet-operatieve behandeling. Bij een chronisch verspringende peroneuspees is een niet-operatieve behandeling relatief vaak (50-75% van de gevallen) niet genoeg.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.