Welke klachten geeft een verspringende peroneuspees?

Pijn en het gevoel dat er iets verspringt

Wanneer de pees net versprongen is, lijken de klachten erg op een enkelverstuiking: de enkel is vaak dik en er is een bloeduitstorting aan de buitenzijde van de enkel.

Bij chronische klachten (een peroneuspees die blijvend niet goed op zijn plek blijft) voelen de mensen vaak pijn aan de buitenzijde van de enkel. Soms voelen zij iets heen en weer schieten aan de buitenkant van de enkel. Wanneer ze de enkel of voet in een bepaalde positie houden kan een scherpe pijn optreden. De pees verspringt vooral als de hiel naar buiten gedraaid wordt (dorsiflexie-eversie), of als Het lichaam een draaibeweging maakt terwijl de voet belast wordt. Soms kun je de pees ook zien verspringen.

Op de video is het verspringen van de peroneuspees bij een bepaalde beweging te zien. Als de pees heel vaak verspringt, kan een chronische zeurende pijn en zwelling aan de buitenkant van de enkel ontstaan.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.