Hoe vaak zijn mensen tevreden met de second opinion?

Ongeveer de helft is tevreden met resultaat

Ongeveer de helft van de mensen die bij een orthopedisch chirurg een second opinion aanvraagt, is tevreden met de uitslag. Dat was de conclusie van een onderzoek van dokter Van Dalen naar de tevredenheid van patiënten na een second opinion in 2001 1. Dit was een onderzoek van alle second opinions bij de gehele afdeling orthopedische chirurgie in het Academische ziekenhuis Groningen, dus niet alleen voetchirurgie.

De andere helft was dus niet tevreden. De belangrijkste reden waarom mensen niet tevreden waren met de uitslag van hun second opinion waren: de gezondheidsklachten zijn niet verdwenen of de oorzaak van de klachten is nog steeds niet duidelijk. Eén op de vijf patiënten (22 procent) zocht daarna zelfs nog een derde mening.

U kunt teleurstellingen voorkomen door van tevoren te bedenken wat u verwacht van een second opinion. Het is ook verstandig om u van tevoren af te vragen of u wel bent opgewassen tegen een eventuele teleurstellende uitkomst van de second opinion en tegen eventuele tegenstrijdige adviezen van uw artsen.

1 Dalen, I. V. van. (2001). Second opinions in orthopaedic surgery: extent, motives, and consequences. s.n. Te raadplegen via: www.rug.nl

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.