Is een second opinion een vertrouwensbreuk met uw arts?

Twee weten meer dan één

Vertrouwen is één van de belangrijkste factoren in de relatie tussen de dokter en de patiënt. Patiënten die hun dokter volledig vertrouwen, zullen eerder geneigd zijn adviezen omtrent behandelingen, medicatie en levensstijl ter harte te nemen. Toch vragen zij soms om een second opinion. Vaak na enig aarzelen, omdat zij het gevoel hebben dat ze hiermee een soort motie van wantrouwen indienen tegen hun behandelaar. Die aarzelingen zijn vaak onterecht.

Artsen staan er over het algemeen erg voor open wanneer hun patiënten een second opinion aanvragen. Artsen doen dat immers zelf ook heel vaak: bij twijfel over hun behandeling of diagnose overleggen zij hierover met collega’s. Dit is een andere vorm van second opinion, met slechts één doel: een zo groot mogelijke zekerheid te creëren van patiënt en arts. Twee weten soms meer dan één...

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.