Wanneer is een second opinion zinvol?
Hulp bij beslissingen
Er zijn verschillende situaties waarin een tweede mening zinvol kan zijn. Als u bijvoorbeeld een belangrijke beslissing moet nemen over de behandeling, of als u twijfelt over een diagnose of behandeling. Of als u geopereerd bent en nog klachten heeft, of nieuwe klachten heeft gekregen, dan kan het nuttig zijn een tweede mening te vragen.
Er is helaas ook een groep patiënten bij wie een second opinion vaak een teleurstellend resultaat oplevert in de orthopedische praktijk. Het gaat dan vaak op patiënten met chronische pijnproblematiek, die niet voor een tweede maar voor een derde of vierde mening komen.
Voor de volgende patiëntengroepen is een second opinion bij een orthopedisch chirurg vaak niet zinvol:
- Mensen die reeds bij meerdere artsen zijn geweest met onbegrepen (pijn)klachten die spontaan zijn ontstaan (of na een zeer gering letsel)
- Mensen die bij meerdere artsen zijn geweest met onbegrepen klachten van een helft van het lichaam, of van beide voeten, uitstralend naar kuiten, bovenbenen of rug.
- Mensen die (pijn)klachten hebben met een duidelijke oorzaak, alleen zijn de klachten heftiger, duren langer of geven meer hinder dan verwacht. Zo kan iemand bijvoorbeeld na een verstuikte enkel maanden met krukken blijven lopen. Door de pijn lukt het niet om te werken. Het is dan onduidelijk waarom iemand zo veel of zo lang klachten heeft. Deze klachten noemen artsen somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK).
Deze patiëntengroepen kunnen vaak beter beoordeeld en behandeld worden door een daarin gespecialiseerde revalidatiearts. Revalidatieartsen zijn zeer deskundig op het gebied van het steun- en bewegingsapparaat en zijn verantwoordelijk voor de niet-operatieve behandelingen ervan.