Oefenen of fysiotherapie

Trainen van proprioceptie

De fysiotherapeut kan uw proprioceptie (positiezin) gaan trainen. Het woord proprioceptie komt van de latijnse woorden proprius en perceptie (zelfwaarneming). Uw proprioceptieve systeem vertelt u hoe uw voet staat. Zo kunt u op tijd bijstellen als uw voet niet stabiel staat. Als dat gevoel niet meer goed werkt, verzwikt u uw voet nog eerder. Om dit weer goed te krijgen, krijgt u fysiotherapie en oefeningen. Het kan lang duren (gemiddeld een jaar) voordat u het gevoel voor de stand van uw voet weer terug hebt.

Door langdurige klachten van een instabiele enkel kunnen uw kracht en coördinatie verminderen en - na verloop van tijd – ook uw uithoudingsvermogen. Dit geeft problemen in het dagelijks leven. Uw fysiotherapeut geeft voorlichting en advies over uw enkelbandblessure en vertelt wat u kunt verwachten van het herstel. Ook begeleidt de fysiotherapie wanneer u tape, een bandage of een brace gaat gebruiken.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.