Behandelingen met operatie

Operatieve behandeling van enkelinstabiliteit

Wanneer u last blijft houden van een instabiele enkel, afhankelijk van uw leeftijd, sportactiviteiten en klachten, kan besloten worden om te opereren. Met een operatie worden de enkelbanden weer stevig gemaakt. Er zijn meerdere manieren om dit te doen, meestal zal de buitenste enkelband worden teruggehecht en eventueel worden versterkt met het gewrichtskapsel van de enkel of andere peesstructuren van de enkel.

Revalideren na de operatie

Na de operatie krijg u 6 weken gips. Daarna krijgt u fysiotherapie om de kracht in de enkel te verbeteren. De revalidatie na een operatie kan vrij langzaam gaan. De eerste 12 weken na de operatie moet u nog heel voorzichtig zijn met uw pas geopereerde enkel. Het kan wel een half jaar duren voordat u volledig hersteld bent van de operatie.

In de literatuur wordt bij operaties aan de enkelbanden in 85-95% goede resultaten vermeld.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.