Hoe ontstaat een instabiele enkel?

Beschadigde enkelbanden

Een instabiele enkel kan ontstaan na een enkelblessure, wanneer de enkelbanden niet goed genezen.

Ook wanneer uw enkelbanden goed werken, kan het zijn dat u zich een keer verstapt en uw enkel verzwikt. Hierdoor kunnen de enkelbanden uitrekken of inscheuren. Dit heet een enkelverstuiking. Meestal klapt de enkel naar buiten (als op het plaatje hiernaast). Hierbij beschadigen de enkelbanden aan de buitenkant van de enkel.

Een enkelverstuiking is pijnlijk, de enkel wordt dik en blauw. Maar normaal gesproken herstellen de enkelbanden vanzelf en kunt u na verloop van tijd weer dezelfde activiteiten doen als voor de verstuiking.

Bij een ernstige verstuiking, of wanneer u vaker uw enkel hebt verstuikt, kan het gebeuren dat de enkelbanden niet genoeg genezen of uitgerekt blijven. U krijgt dan een instabiele enkel. Daarnaast kan het gebeuren dat bij de verstuiking het kraakbeen van de enkel beschadigt. Ook hiervan houdt u langdurig last.

Het Hielpijncentrum

Als u al langdurig behandeld wordt voor hielpijnklachten en de therapie niet aanslaat, dan zouden uw pijnklachten wel eens een andere oorzaak dan waarvoor u behandeld wordt kunnen hebben.

In het Hielpijncentrum kan worden uitgezocht wat de oorzaak is van uw hielpijn.

Ga naar het Hielpijncentrum

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.