Hoe ontstaat een scheur in de peroneuspees?

Meerdere mogelijke oorzaken

Enkelverstuiking

Een scheur van de pees kan geleidelijk of acuut ontstaan. Het kan onder andere ontstaan door een enkelverstuiking. Bij een enkelverstuiking drukt het kuitbeen hard tegen de peroneuspees. De pees kan hierdoor heel erg afplatten, of zelfs scheuren. Dit kan gebeuren bij een eenmalige verstuiking maar ook wanneer iemand heel erg vaak de enkel heeft verstuikt.

Overbelasting

De peroneuspees kan ook scheuren door overbelasting. De pees kan overbelast raken wanneer bijvoorbeeld het hielbeen naar buiten gekanteld staat, zoals dat bij een holvoet soms het geval is. De krachten die door die stand van de achtervoet op de pezen worden uitgeoefend zijn veel groter dan wanneer de enkel keurig recht staat.

Bij de rechter voet staat de enkel naar buiten gekanteld, de linker enkel staat in een neutrale stand.

Onderliggende ziekte

Mensen met ziekten zoals diabetes mellitus en reumatoïde artritis, en mensen die geneesmiddelen zoals prednison gebruiken (of gebruikt hebben), hebben meer aanleg om hun voetpezen te scheuren.

Het Hielpijncentrum

Als u al langdurig behandeld wordt voor hielpijnklachten en de therapie niet aanslaat, dan zouden uw pijnklachten wel eens een andere oorzaak dan waarvoor u behandeld wordt kunnen hebben.

In het Hielpijncentrum kan worden uitgezocht wat de oorzaak is van uw hielpijn.

Ga naar het Hielpijncentrum

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.