Welke klachten geeft een scheur in de peroneuspees?

Een instabiele enkel

Als iemand na het verstuiken van de enkel klachten houdt, kan dit onder andere komen door een gescheurde peroneus brevis pees. De belangrijkste klacht bij een gescheurde peroneuspees is pijn achter of onder het kuitbeen. Soms kan er wat zwelling achter en onder het kuitbeen zichtbaar zijn.

Veel mensen hebben daarnaast ook klachten van een instabiele enkel. Vaak is een instabiele enkel niet continue pijnlijk, alleen na een verzwikking. De pijn zit dan vaak aan de voorzijde van de buitenenkel. Een gescheurde peroneuspees doet vaak continu pijn en die pijn bevindt zich meestal op een net iets andere plaats (zie boven). Bij oudere mensen geeft een scheur in de peroneuspees soms helemaal geen klachten.

Een gescheurde peroneuspees wordt niet altijd snel herkend. Bij een heel grote groep van de patiënten die klachten hebben van een gescheurde peroneuspees, wordt de diagnose pas veel later gesteld. Er kan ook een ander probleem aan de hand zijn, wat qua klachten erg kan lijken op een peroneuspees scheur: een verspringende peroneuspees.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.