Schoenaanpassing

De juiste schoenen

De pijn is vaak het ergst bij het lopen, wanneer de hiel omhoog komt en soms ook bij de landing als de hiel te veel naar buiten kantelt. Een wig (schuine verdikking) onder de hak van de schoen kan ervoor zorgen dat de hiel niet meer zover kantelt.

Kies bij voorkeur schoenen waarbij de hak 1 cm hoger is dan bij de schoenen waar u meestal op loopt. Bij een beschadigde peroneuspees heeft u baat bij schoenen waarvan het neusgedeelte van de schoen wat meer omhoog staat (voorvoetafwikkeling). Hierdoor maakt uw voet makkelijker de rollende beweging bij het lopen en uw peroneuspees hoeft dan minder kracht te leveren om de voet omhoog te brengen.

Schoen met voorvoetafwikkeling

Er zijn 'gewone' (sport)schoenen te koop die de neus naar boven afgerond hebben. Hierbij kunt u als voorbeeld denken aan het schoentype Mephisto Sano. In schoenenwinkels die lid zijn van de Podolinéa-groep kunt u advies krijgen over alle soorten schoenen met een afwikkelcompensatie.

Lees meer oOver OVAC

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.