Gescheurde peroneuspees

Wat is een scheur in de peroneuspees?

Aan de buitenzijde van de enkel lopen twee belangrijke pezen: de peroneuspezen. De peroneuspezen zijn de pezen van twee kuitbeenspieren. De pees van de korte kuitbeenspier heet de peroneus brevis pees, en de pees van de lange kuitbeenspier heet de peroneus longus pees.

Van deze twee pezen scheurt de peroneus brevis pees het regelmatigst. Deze pees zorgt ervoor dat u het buitenste deel van uw voet naar buiten kunt draaien. De peroneuspees splijt meestal, dit kan chronische klachten aan de buitenzijde van de enkel geven.

Peroneuspees

Gescheurde peroneuspees

Bij de zwarte pijl ziet u een 4e graads peesscheur van de peroneus brevis pees. De witte pijl wijst de peroneus longus pees aan.

Gradaties in beschadiging van de peroneuspees

Hoe ernstig de peroneuspees beschadigt is, wordt in 4 gradaties beschreven:

  • Graad 1: de pees is afgeplat maar nog niet gescheurd;
  • Graad 2: er zit een scheurtje in de pees maar die gaat nog niet helemaal door de gehele dikte van de pees (inscheuring);
  • Graad 3: de scheur gaat door de volledige dikte van de pees, met een lengte van 1 a 2 cm;
  • Graad 4: de scheur is over de volledige dikte van de pees, en is langer dan 2 cm.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van een gescheurde peroneuspees

Een scheur in de peroneuspees kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Trauma
  • Overbelasting
  • Onderliggende aandoening

Lees meer

Klachten van een gescheurde peroneuspees

De belangrijkste klacht bij een gescheurde peroneuspees is pijn achter of onder het kuitbeen. Velen hebben daarbij ook last van een instabiele enkel.

Lees meer

Diagnose van een gescheurde peroneuspees

Het lichamelijk onderzoek en uw verhaal geven vaak al een goed beeld over wat uw klachten veroorzaakt. Aanvullend onderzoek kan bestaan uit een echografisch onderzoek of een scan.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een gescheurde peroneuspees

Er wordt altijd eerst geprobeerd de klachten te verhelpen met een niet-operatieve behandeling. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.