Behandelingen met operatie

Operatieve behandeling van een slijmbeursontsteking bij het hielbeen

Als een niet-operatieve behandeling niet helpt, kan met een operatie de ontstoken slijmbeurs weggehaald worden. Deze groeit dan vanzelf weer aan, net zoals een nagel dat doet wanneer je deze afknipt. De nieuwe slijmbeurs is gezond, maar kan op den duur ook weer geïrriteerd raken. Bij een oppervlakkige slijmbeursontsteking is een operatie zeer zelden noodzakelijk.

Een diepe slijmbeursontsteking kan veroorzaakt worden doordat het hielbeen wat extra uitsteekt, hierdoor komt de slijmbeurs steeds knel te zitten tussen de achillespees en het hielbeen. In dat geval kan een stukje van het hielbeen (calcaneus) verwijderd worden om te voorkomen dat de slijmbeurs opnieuw knel komt te zitten en gaat ontsteken.

Slijmbeursontsteking bij de hiel

De operatie kan tegenwoordig ook via heel kleine steekgaatjes worden uitgevoerd (kijkoperatie). Met deze techniek werd in 90% van de gevallen een goed tot uitstekend resultaat behaald.

Over de kijkoperatie

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.