Kijkoperatie van de enkel

Wat is een kijkoperatie van de enkel?

Net als bij de knie kan ook in de enkel een kijkoperatie gedaan worden. Dit heet een enkel artroscopie. Via een kijkoperatie kan de specialist niet alleen kijken wat er aan de hand is met de enkel, hij kan sommige aandoeningen ook direct behandelen: kraakbeen, enkelbanden en gewrichtsslijmvlies van de enkel kunnen goed beoordeeld en behandeld worden.

De operatie vindt plaats tijdens een dagbehandeling, onder narcose of met een ruggenprik. Als u kiest voor een ruggenprik, kunt u op de monitor de operatie volgen. Het is niet bloederig om naar te kijken. Veel mensen begrijpen beter wat er eigenlijk aan de hand is met hun enkel als ze hebben meegekeken tijdens de operatie.

Na de operatie worden de wondjes gehecht met oplosbare hechtingen, en daarna wordt er een verband aangelegd. Het voordeel van een kijkoperatie is dat er weinig weefsel beschadigt. De hersteltijd is daardoor korter, het geeft kleine littekens en weinig complicaties.

Sommige klachten kan de chirurg beter via de achterkant van de enkel beoordelen en behandelen. Dan worden de kijkgaatjes aan de achterkant van de enkel gemaakt, aan weerszijden van de achillespees. Dit heet een posterieure enkelartroscopie. Bij deze operatie ligt de patiënt op de buik.

Kijkoperatie van de enkel

Selecteer een onderwerp

Selecteer hieronder een onderwerp en lees meer over de kijkoperatie van de enkel:

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.