Hoe herkent uw specialist een verdikking op de wreef?

Lichamelijk onderzoek en beeldvormende technieken

De verdikking op de voetrug is voor iedereen van de buitenkant zichtbaar, maar de oorzaak van de bult is vaak niet van buitenaf te zien.

Lichamelijk onderzoek

Met lichamelijk onderzoek beoordeelt de specialist de beweeglijkheid van de voet. Als er botjes met elkaar vergroeit zijn, kan een ervaren specialist goed voelen dat de bewegelijkheid van het aangedane gewricht verminderd is.

Röntgenonderzoek

Met röntgenonderzoek kan worden onderzocht of er sprake is van een uitstekend stukje bot of een extra botje. Soms kan met een röntgenfoto ook slijtage van een gewricht worden gezien.

Op deze röntgenfoto is een botuitsteeksel te zien op de wreef

Echo-onderzoek

Met een echo-onderzoek kunnen alle onderdelen van de bult onderzocht worden: zowel het bot als de weke delen, het gewrichtskapsel en de gewrichtsranden. Ook kan met een echo-onderzoek beoordeeld worden of de langslopende zenuw en pees geïrriteerd zijn.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.