Verdikking op de wreef (tarsal boss)

Wat is een verdikking op de wreef?

Een knobbel op de wreef, ook wel ‘tarsal boss’ genoemd, is een verdikking op de voetrug, midden op de voet. Op de voetrug kunnen verschillende soorten knobbels ontstaan. De bult kan bestaan uit bot of kraakbeen, maar ook uit weke delen of vloeistof. Het verschil is niet altijd te voelen. Die verdikking doet vaak pijn in de schoen.

Dit is een voorbeeld van een verdikking op de wreef

In dit hoofdstuk

Oorzaken van een verdikking op de wreef

Vaak is de oorzaak van de bult een stukje bot of kraakbeen dat uitsteekt. Dit kan komen door (beginnende) slijtage van een of meerdere gewrichtjes van de middenvoet.

Lees meer

Klachten van een verdikking op de wreef

Meestal is de pijnlijke verdikking op de voetrug de enige klacht die er is. De verdikking bevindt zich meestal op de wreef, in het verlengde van de grote teen of de teen ernaast.

Lees meer

Diagnose van een verdikking op de wreef

De verdikking op de voetrug is voor iedereen van de buitenkant zichtbaar, maar de oorzaak van de bult is vaak niet van buitenaf te zien.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een verdikking op de wreef

Meestal kan een verdikking op de wreef zonder operatie behandeld worden.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.