Schoenaanpassing met OVAC

De afwikkelbalk

OVAC staat voor: orthopedische voorziening aan confectieschoenen, het is een aanpassing aan uw eigen schoenen (dit zijn confectieschoenen). Zo kunt u op uw eigen schoenen blijven lopen en krijgt u toch die extra voorzieningen die uw voet nodig heeft.

Wanneer de verdikking op de wreef veroorzaakt wordt door slijtage in het gewricht is het fijn wanneer uw voet tijdens het lopen zo min mogelijk hoeft te buigen. Dit kan met een zogenaamde afwikkelbalk. Een afwikkelbalk is een soort ‘wipwap’ onder uw schoen: aan de onderkant is deze rond en op het dikste punt kan hij niet buigen. Als u loopt, draait de uw voet soepel over dit dikste punt zonder dat uw gewrichten hoeven te buigen. Hierdoor kan de pijn tijdens het lopen erg afnemen. Een afwikkelbalk kan onder uw eigen schoen gemaakt worden. Het nadeel is wel dat deze afwikkelbalk onder al uw schoenen aangebracht moet worden.

Een afwikkelbalk is rond aan de onderkant. Bij het lopen draait de voet soepel om het dikste punt zonder dat uw gewrichten hoeven te buigen

Als de verdikking op de wreef erg groot is en de schoen drukt hier pijnlijk tegenaan, dan kan de orthopedisch schoentechnicus de schoen aan de binnenkant aanpassen om de knobbel drukvrij te houden. Niet alle schoenen zijn geschikt voor dit soort aanpassingen, vraag om een goed schoenadvies of lees hier meer over welke schoenen geschikt zijn voor OVAC. Of klik op de onderstaande knop:

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.