Zenuwbeknelling bij de hiel
(zenuw van Baxter)

Wat is hielpijn door een beknelde zenuw?

Hielpijn heeft veel verschillende oorzaken en het is vaak moeilijk te onderscheiden waar hielpijn vandaan komt. Hielpijn door een beknelde zenuw lijkt erg op hielpijn door een ontstoken peesplaat onder de voet (fasciitis plantaris). Sommige mensen zijn al op veel manieren behandeld voor hielpijn zonder gunstig effect, het kan zijn dat bij hen de pijn veroorzaakt wordt door een beknelde zenuw onder de hiel.

Onder de hiel door loopt een zenuw van de binnenkant van de hiel naar de buitenkant. Deze zenuw, de zenuw van Baxter, bedient de spier die de kleine teen naar buiten kan laten bewegen. Als deze zenuw afgekneld wordt, kan onder andere hielpijn ontstaan.

Zenuw van Baxter

In dit hoofdstuk

Oorzaken van een zenuwbeknelling bij de hiel

Druk op de zenuw onder de hiel kan op verschillende manieren ontstaan.

Lees meer

Klachten van een zenuwbeknelling bij de hiel

Bij een zenuwbeknelling bij de hiel heeft u pijnklachten aan de binnenzijde en onderzijde van de hiel. Deze pijn kan uitstralen naar de rest van de voetzool en naar de enkel.

Lees meer

Diagnose van een zenuwbeknelling bij de hiel

Met een echo kan het verloop van de zenuw onder de hiel goed gevolgd worden. De echografist kan de dikte van de zenuw beoordelen in zijn verloop en kan ook de omringende structuren beoordelen.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een zenuwbeknelling bij de hiel

Verstoring van de zenuw van Baxter kan komen door beschadiging van de zenuwschil of van de inhoud (vezels) van de zenuw.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.