Diagnose van een zenuwbeknelling onder de hiel

Hoe herkent u zelf een zenuwbeknelling onder de hiel?

Of u last heeft van een zenuwbeknelling onder de hiel kunt u zelf gemakkelijk testen. De zenuw van Baxter bedient de spier die de kleine teen naar buiten kan laten bewegen. Als deze zenuw afgekneld wordt, zal de spier die hij aanstuurt dunner en minder sterk worden. In deze film ziet u bij de rechtervoet dat de kleine teen nog wel naar buiten kan worden bewogen (spreiden), maar bij de linkervoet lukt dat niet. Bij de voet waarbij het niet meer lukt om de kleine teen naar buiten te spreiden bestaat een zenuwbeknelling die (mede) de oorzaak van de hielpijn is.

Hoe herkent uw specialist een zenuwbeknelling onder de hiel?

Uw specialist kan natuurlijk hetzelfde (bovenstaand) testje uitvoeren. Hij kan ook op de plek drukken waar de zenuwbeknelling zich bevindt. Het kan zijn dat het drukken op deze plek tintelingen in de voet veroorzaakt.

Het doen van een zenuwgeleidingsonderzoek heeft in dit geval weinig zin, het gaat om een heel dun zenuwtje dat heel erg lastig te onderzoeken valt. Op een MRI scan is soms te zien dat de spier die door deze zenuw wordt aangestuurd, heel dun geworden is (omdat de spier niet meer wordt gebruikt). Daarnaast kan een echografisch onderzoek worden gedaan.

Met een echo kan het verloop van de zenuw onder de hiel goed gevolgd worden. De echografist kan de dikte van de zenuw beoordelen in zijn verloop en kan ook de omringende structuren beoordelen. Daarbij wordt met name gelet op structuren die het verloop van de zenuw verstoren.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.