Diagnose van een zenuwbeknelling onder de hiel

Hoe herkent u zelf een zenuwbeknelling onder de hiel?

Of u last heeft van een zenuwbeknelling onder de hiel kunt u zelf gemakkelijk testen. De zenuw van Baxter bedient de spier die de kleine teen naar buiten kan laten bewegen. Als deze zenuw afgekneld wordt, zal de spier die hij aanstuurt dunner en minder sterk worden. In deze film ziet u bij de rechtervoet dat de kleine teen nog wel naar buiten kan worden bewogen (spreiden), maar bij de linkervoet lukt dat niet. Bij de voet waarbij het niet meer lukt om de kleine teen naar buiten te spreiden bestaat een zenuwbeknelling die (mede) de oorzaak van de hielpijn is.

Hoe herkent uw specialist een zenuwbeknelling onder de hiel?

Uw specialist kan natuurlijk hetzelfde (bovenstaand) testje uitvoeren. Hij kan ook op de plek drukken waar de zenuwbeknelling zich bevindt. Het kan zijn dat het drukken op deze plek tintelingen in de voet veroorzaakt.

Het doen van een zenuwgeleidingsonderzoek heeft in dit geval weinig zin, het gaat om een heel dun zenuwtje dat heel erg lastig te onderzoeken valt. Op een MRI scan is soms te zien dat de spier die door deze zenuw wordt aangestuurd, heel dun geworden is (omdat de spier niet meer wordt gebruikt). Daarnaast kan een echografisch onderzoek worden gedaan.

Met een echo kan het verloop van de zenuw onder de hiel goed gevolgd worden. De echografist kan de dikte van de zenuw beoordelen in zijn verloop en kan ook de omringende structuren beoordelen. Daarbij wordt met name gelet op structuren die het verloop van de zenuw verstoren.

Over drs. W. Metsaars

Over dokter Metsaars

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Bekijk alle ervaringen

  • Ervaring van Esther

    Pijnvrij lopen en een prachtig resultaat. De operatie viel me enorm mee en ik ben ontzettend blij met het herstel.

  • Ervaring van Inge

    Weinig pijn gehad en alles verliep zoals verteld. Ik loop weer prima en ben blij dat ik de operatie heb gedaan!

  • Ervaring van Marijke

    Mijn voet functioneert weer voor 90 à 95% en ik geniet opnieuw van boswandelingen. Ik ben hier ontzettend blij mee.

  • Ervaring van T. Hatchuel

    De operatie en het herstel vielen 100% mee. Geen pijn gehad en nu weer gewoon schoenen aan. Voor mij is het een succes!

  • Ervaring van W. van Huisstede

    Bij binnenkomst voelde ik me meteen op mijn gemak. Perfect behandeld en verzorgd – zelfs een dagopname voelt als thuiskomen.

  • Ervaring van Elwin

    Na jaren pijn werd eindelijk de oorzaak gevonden. De operatie was succesvol en mijn enkelklachten zijn zo goed als verdwenen.

  • Ervaring van Suzan

    Twee operaties in één keer, alles strak geregeld. De operatiedag zelf voelde verrassend prettig. Ik kijk er goed op terug.

  • Ervaring van Corrie Laernoes

    Langdurige pijnklachten zijn verdwenen. De ingreep was succesvol en ik kan weer leuke schoenen dragen. Had ik het maar eerder gedaan!

  • Ervaring van Hulya

    Na jaren pijn loop ik nu weer 13 km om de dag. De pijn is draaglijk en mijn kwaliteit van leven is enorm verbeterd.

arrow_circle_left arrow_circle_right

Veelgestelde vragen

Bekijk meer vragen

Zijn alle zorgverleners in het diagnosecentrum paramedisch hoog opgeleid?

Ja, alle zorgverleners zijn paramedisch hoog opgeleid gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.

Consult aanvragen Consult aanvragen