Zenuwschade in onderbeen en voet

Wat is een beschadigde zenuw?

In onze voeten bevinden zich heel veel zenuwen. Gevoelszenuwen zorgen voor het gevoel van de huid. Hierdoor voelen we aanraking, trilling, druk en temperatuur. Motorische zenuwen sturen de spieren aan en maken bewegen mogelijk. Een zenuw kan zowel een gevoelsfunctie als een motorische functie hebben.

Omdat de voet veel zenuwen heeft, zijn er ook veel plekken rond de voet waar een zenuwbeschadiging kan optreden. Omdat de functie per zenuw verschilt, zijn ook de klachten per zenuwbeschadiging verschillend. Een zenuwbeschadiging veroorzaakt soms verzwakking van spierkracht, vervelende gevoelloosheid of stekende of brandende pijn. De klachten kunnen zich precies op de plek van de schade bevinden, maar ook ergens anders in het gebied dat door de beschadigde zenuw wordt verzorgd. De klachten worden helaas regelmatig niet herkend als zenuwklachten.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van zenuwschade in onderbeen en voet

Zenuwen kunnen beschadigd raken door ongevallen (bijvoorbeeld sportletsel), een operatie of door druk van binnenuit of buitenaf.

Lees meer

Klachten van zenuwschade in onderbeen en voet

Iedere zenuw in het lichaam heeft een specifieke functie. De symptomen die een zenuwbeschadiging veroorzaakt hangen af van het type zenuw dat beschadigd is.

Lees meer

Diagnose van zenuwschade in onderbeen en voet

Met een onderzoek kan uw arts een indruk krijgen of uw klachten komen door zenuwschade en om welke zenuw het zou kunnen gaan. Uw arts zal u vragen naar uw medische voorgeschiedenis.

Lees meer

Welke soorten zenuwschade zijn er?

Elke zenuw heeft een eigen gebied waar de zenuw het gevoel verzorgd en spieren die hij aanstuurt. Graag laten wij de verschillende verzorgingsgebieden van de zenuwen van de voet en het onderbeen zien.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van zenuwschade in onderbeen en voet

Voor alle beschadigde zenuwen geldt dat allereerst het optimaliseren van de algemene gezondheid van de patiënt van groot belang is. Dit betekent onder andere: stoppen met roken, afvallen bij overgewicht en eventueel aanwezig chronisch oedeem zoveel mogelijk reduceren.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.