Zenuwschade in onderbeen en voet

Omdat de voet veel zenuwen heeft, zijn er ook veel plekken rond de voet waar een zenuwbeschadiging kan optreden. De klachten per zenuwbeschadiging zijn verschillend.

Zenuwschade in onderbeen en voet

Wat is een beschadigde zenuw?

In onze voeten bevinden zich heel veel zenuwen. Gevoelszenuwen zorgen voor het gevoel van de huid. Hierdoor voelen we aanraking, trilling, druk en temperatuur. Motorische zenuwen sturen de spieren aan en maken bewegen mogelijk. Een zenuw kan zowel een gevoelsfunctie als een motorische functie hebben.

Omdat de voet veel zenuwen heeft, zijn er ook veel plekken rond de voet waar een zenuwbeschadiging kan optreden. Omdat de functie per zenuw verschilt, zijn ook de klachten per zenuwbeschadiging verschillend. Een zenuwbeschadiging veroorzaakt soms verzwakking van spierkracht, vervelende gevoelloosheid of stekende of brandende pijn. De klachten kunnen zich precies op de plek van de schade bevinden, maar ook ergens anders in het gebied dat door de beschadigde zenuw wordt verzorgd. De klachten worden helaas regelmatig niet herkend als zenuwklachten.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van zenuwschade in onderbeen en voet

Zenuwen kunnen beschadigd raken door ongevallen (bijvoorbeeld sportletsel), een operatie of door druk van binnenuit of buitenaf.

Lees meer

Klachten van zenuwschade in onderbeen en voet

Iedere zenuw in het lichaam heeft een specifieke functie. De symptomen die een zenuwbeschadiging veroorzaakt hangen af van het type zenuw dat beschadigd is.

Lees meer

Diagnose van zenuwschade in onderbeen en voet

Met een onderzoek kan uw arts een indruk krijgen of uw klachten komen door zenuwschade en om welke zenuw het zou kunnen gaan. Uw arts zal u vragen naar uw medische voorgeschiedenis.

Lees meer

Welke soorten zenuwschade zijn er?

Elke zenuw heeft een eigen gebied waar de zenuw het gevoel verzorgd en spieren die hij aanstuurt. Graag laten wij de verschillende verzorgingsgebieden van de zenuwen van de voet en het onderbeen zien.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van zenuwschade in onderbeen en voet

Voor alle beschadigde zenuwen geldt dat allereerst het optimaliseren van de algemene gezondheid van de patiënt van groot belang is. Dit betekent onder andere: stoppen met roken, afvallen bij overgewicht en eventueel aanwezig chronisch oedeem zoveel mogelijk reduceren.

Lees meer

Over drs. W. Metsaars

Over dokter Metsaars

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Bekijk alle ervaringen

  • Ervaring van Suzan

    Twee operaties in één keer, alles strak geregeld. De operatiedag zelf voelde verrassend prettig. Ik kijk er goed op terug.

  • Ervaring van Saskia

    Het herstel ging langzamer dan verwacht, maar ik ben blij dat ik doorzette. Nu loop ik weer zonder krukken en het resultaat is mooi.

  • Ervaring van Hans

    Na een complexe ingreep en intensief herstel kan ik weer normaal lopen. Mijn enkel voelt als herboren.

  • Ervaring van Willem

    Zeer tevreden over de zorg en professionaliteit. Al jaren terugkomen en blij met de resultaten – nog meer operaties gepland!

  • Ervaring van Wilma

    Zeer tevreden over de operatie en zorg. Het verschil met eerdere behandeling elders was opvallend groot – in positieve zin.

  • Ervaring van Eric

    Na jaren weer pijnvrij wandelen, zonder beperkingen. Zelfs mijn fysiotherapeut is onder de indruk van het herstel.

  • Ervaring van Elwin

    Na jaren pijn werd eindelijk de oorzaak gevonden. De operatie was succesvol en mijn enkelklachten zijn zo goed als verdwenen.

  • Ervaring van Inge

    Weinig pijn gehad en alles verliep zoals verteld. Ik loop weer prima en ben blij dat ik de operatie heb gedaan!

  • Ervaring van Pien Goemans

    Geen pijn meer, een toonbare voet én een mooi litteken. Het resultaat overtreft al mijn verwachtingen.

arrow_circle_left arrow_circle_right

Veelgestelde vragen

Bekijk meer vragen

Zijn alle zorgverleners in het diagnosecentrum paramedisch hoog opgeleid?

Ja, alle zorgverleners zijn paramedisch hoog opgeleid gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.

Consult aanvragen Consult aanvragen