Welke klachten geeft een beschadigde zenuw?

Pijn, verstoord gevoel of spierzwakte door beschadigde zenuw

Iedere zenuw in het lichaam heeft een specifieke functie. De symptomen die een zenuwbeschadiging veroorzaakt hangen af van het type zenuw dat beschadigd is.

Pijnklachten

Meestal is er bij een beschadigde zenuw een duidelijke plek waar het pijn doet. Zenuwpijn is vaak ’s nachts het ergst; sommigen ervaren een stekende pijn midden in de nacht. Anderen ervaren chronische prikkeling, tinteling of brandende pijn. De klachten kunnen erger worden door een bepaalde houding van de voet of enkel. Sommige zenuwpijnen verergeren door inspanning, zoals bij lopen of lang staan of door druk op de zenuw, bijvoorbeeld bij het dragen van schoenen. Onbehandelde zenuwpijn kan heel moeilijk te verdragen zijn. Het kan leiden tot een Chronisch Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS type II) en verminderde functie van de gewrichten of spieren in de buurt van de beschadigde zenuw.

Storingen in de gevoelswaarneming

Zenuwbeschadiging kan de voet of enkel overgevoelig maken. Lichte druk, zoals van het beddengoed, kan de pijn dan al verergeren. Dit noemen artsen hyperpathie of hyperesthesie.

Pijn is bedoeld als alarmsignaal. Als je je hand te dicht bij het vuur houdt, sturen je gevoelszenuwen een signaal naar je hersenen, waardoor je je hand terugtrekt vóórdat deze verbrandt. Als de zenuw beschadigd is, werkt dit systeem niet meer goed. De beschadigde zenuw kan valse signalen zenden naar je hersenen. Je voelt dan echte pijn zonder dat daar een goede reden voor is. Of het omgekeerde gebeurt: er worden minder pijnsignalen afgegeven terwijl er wel een pijnprikkel is. De huid voelt dan verdoofd aan. Naast pijn of een verdoofd gevoel kan door zenuwschade de balans verminderd zijn.

Spierzwakte

Schade aan zenuwen die de spieren aansturen veroorzaakt spierzwakte of verlamming.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.