Hoe herkent de specialist een beschadigde zenuw?

Lichamelijk onderzoek en beeldvormende technieken

Onderzoek

Met een onderzoek kan uw arts een indruk krijgen of uw klachten komen door zenuwschade en om welke zenuw het zou kunnen gaan. Uw arts zal u vragen naar uw medische voorgeschiedenis: onder andere of u diabetes hebt of een ontregelde schildklier, of er sprake is van overmatig alcoholgebruik, welke medicijnen u gebruikt en hoe uw vitamine-inname is.

Daarnaast kijkt de arts naar uw looppatroon en beoordeelt hij de kracht van de spieren die de voet heffen en de tenen bewegen. Een verzwakte spier kan betekenen dat de zenuw die de betreffende spier aanstuurt beschadigd is. Uw arts controleert het gevoel van de huid en hij onderzoekt of druk op de zenuw en bepaalde bewegingen die rek op de zenuw zetten de klachten verergeren. De soort pijn, de plek waar u de pijn voelt en welke bewegingen de klachten verergeren zeggen iets over welke zenuw beschadigd is.

Soms is een andere aandoening de oorzaak van uw klachten, bijvoorbeeld een hernia. Uw arts zal uw (onder)rug onderzoeken, de heupzenuw (om ischias uit te sluiten) en het kuitbeen. Hij kan ook kijken naar eventuele doorbloedingsstoornissen van het (onder)been.

Electromyogram (EMG)

Een electromyogram (EMG) is een spier- en zenuwgeleidingsonderzoek. Soms is het mogelijk om met een EMG iets te zeggen over de ernst van de zenuwbeschadiging en de kans op herstel. Het probleem met de voetzenuwen is dat ze erg dun zijn en de plaats van de zenuw per persoon verschilt. Hierdoor is de betrouwbaarheid van een EMG niet erg groot voor de voetzenuwen.

MRI

Met een MRI-scan wordt een deel van het lichaam in ‘plakjes’ afgebeeld. Meestal hebben die ‘plakjes’ een dikte van 3 mm. Dat maakt de beeldvorming van kleine voetzenuwen ingewikkeld, maar niet onmogelijk. De meest moderne, hoge intensiteit MRI’s kunnen de kwaliteit van zenuwen in beeld brengen. Maar niet ieder ziekenhuis/kliniek beschikt over een dergelijke moderne MRI-scan.

Echo-onderzoek

Ervaren echografisten die beschikken over een daarvoor geschikt echoapparaat kunnen ook de ernst van de zenuwbeschadiging meten en ook een voorspelling doen over het herstelvermogen van de zenuw. In de Bergman kliniek locatie Naarden zijn de echografisten gespecialiseerd in het onderzoeken van zenuwen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.