Ziekte van Freiberg

Wat is de ziekte van Freiberg?

De ziekte van Freiberg, ook wel ziekte van Köhler II genoemd, is een doorbloedingsstoornis van het kopje van één van de middenvoetsbeentjes. Meestal is het gewricht van het tweede middenvoetsbeentje met de tweede teen aangedaan. Het kopje verandert van vorm, het wordt een stuk platter, waarschijnlijk doordat het kopje niet voldoende bloedtoevoer krijgt. Het kraakbeen van het gewricht laat los van het onderliggende bot. Er ontstaat pijn bij het buigen van de voet tijdens het lopen, en de voetrug wordt dikker. Het betrokken gewricht wordt op den duur stijver.

De ziekte ontstaat meestal pas na het 14e levensjaar, en komt veel meer voor bij meisjes dan bij jongens. Het vaakst wordt de ziekte gezien bij pubers en jong volwassenen. Toch kan het ook bij ouderen ontstaan. Vaak gaat het dan om sporters die de voet veel belasten.

Ziekte van Freiberg: het kopje van het middenvoetsbeentje wordt platter en het kraakbeen laat los.

De natuurlijke ontwikkeling van een Freiberg

Ziekte van Freiberg
Op deze foto was het patiënt 9 jaar. Ze had wel al wat pijnklachten, maar op de röntgenfoto waren nog geen afwijkingen te zien.
Ziekte van Freiberg
Op deze foto is patiënte inmiddels 10 jaar, en is het kopje van het aangedane middenvoetbeentje inmiddels wat onregelmatig geworden.
Ziekte van Freiberg
Deze foto laat de situatie zien toen de patiënt 19 jaar was, inmiddels is de vorm van het gewricht fors veranderd.

Op deze foto was het patiënt 9 jaar. Ze had wel al wat pijnklachten, maar op de röntgenfoto waren nog geen afwijkingen te zien. Op deze foto is patiënte inmiddels 10 jaar, en is het kopje van het aangedane middenvoetbeentje inmiddels wat onregelmatig geworden. Deze foto laat de situatie zien toen de patiënt 19 jaar was, inmiddels is de vorm van het gewricht fors veranderd.