Ziekte van Freiberg

Wat is de ziekte van Freiberg?

De ziekte van Freiberg, ook wel ziekte van Köhler II genoemd, is een doorbloedingsstoornis van het kopje van één van de middenvoetsbeentjes. Meestal is het gewricht van het tweede middenvoetsbeentje met de tweede teen aangedaan. Het kopje verandert van vorm, het wordt een stuk platter, waarschijnlijk doordat het kopje niet voldoende bloedtoevoer krijgt. Het kraakbeen van het gewricht laat los van het onderliggende bot. Er ontstaat pijn bij het buigen van de voet tijdens het lopen, en de voetrug wordt dikker. Het betrokken gewricht wordt op den duur stijver.

De ziekte ontstaat meestal pas na het 14e levensjaar, en komt veel meer voor bij meisjes dan bij jongens. Het vaakst wordt de ziekte gezien bij pubers en jong volwassenen. Toch kan het ook bij ouderen ontstaan. Vaak gaat het dan om sporters die de voet veel belasten.

Ziekte van Freiberg: het kopje van het middenvoetsbeentje wordt platter en het kraakbeen laat los.

De natuurlijke ontwikkeling van een Freiberg

Ziekte van Freiberg
Op deze foto was het patiënt 9 jaar. Ze had wel al wat pijnklachten, maar op de röntgenfoto waren nog geen afwijkingen te zien.
Ziekte van Freiberg
Op deze foto is patiënte inmiddels 10 jaar, en is het kopje van het aangedane middenvoetbeentje inmiddels wat onregelmatig geworden.
Ziekte van Freiberg
Deze foto laat de situatie zien toen de patiënt 19 jaar was, inmiddels is de vorm van het gewricht fors veranderd.

Op deze foto was de patiënt 9 jaar. Ze had wel al wat pijnklachten, maar op de röntgenfoto waren nog geen afwijkingen te zien. Op deze foto is patiënte inmiddels 10 jaar, en is het kopje van het aangedane middenvoetbeentje inmiddels wat onregelmatig geworden. Deze foto laat de situatie zien toen de patiënt 19 jaar was, inmiddels is de vorm van het gewricht fors veranderd.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van de ziekte van Freiberg

De oorzaak van het ontstaan van de ziekte van Freiberg is vaak onbekend. Gedacht wordt dat een slechte doorbloeding een mogelijke oorzaak is, hierdoor zou het bot te weinig zuurstof krijgen zouden botcellen afsterven.

Lees meer

Klachten van de ziekte van Freiberg

De ziekte van Freiberg geeft pijn in de voorvoet. Niet alleen bij belasting, maar ook tijdens rust. De pijnklachten kunnen variëren. Zo kunnen ze een tijdje verdwijnen om later weer terug te keren.

Lees meer

Diagnose van de ziekte van Freiberg

Op de röntgenfoto is de ziekte meestal goed te herkennen, vaak is te zien dat het kopje van het middenvoetsbeentje afgeplat is. Met een echo kan de linker- met de rechtervoet vergeleken worden, en is schade aan het kraakbeen ook goed te zien.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van de ziekte van Freiberg

Vanaf het tweede stadium geneest de ziekte van Freiberg meestal niet vanzelf. Een behandeling heeft in eerste instantie als doel om de pijn weg te nemen, niet om het gewricht totaal te genezen.

Lees meer

Over drs. Wieneke Metsaars

Over de specialist

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.