Welke klachten geeft de ziekte van Freiberg?

Drukpijn in de voorvoet

De ziekte van Freiberg geeft pijn in de voorvoet. Niet alleen bij belasting, maar ook tijdens rust. De pijnklachten kunnen variëren. Zo kunnen ze een tijdje verdwijnen om later weer terug te keren. Er kan drukpijn ontstaan. Drukpijn is pijn wanneer op de aangedane plek geduwd wordt. De pijn is vooral voelbaar onder de voet bij het kopje van het aangedane middenvoetsbeentje. Vaak is de voet ook gezwollen. De betrokken teen kan behoorlijk stijf worden. Bij pubers en jong volwassenen is de ziekte in eerste instantie goed te herkennen doordat ze de pijnlijke voet gaan ontlasten. Ze lopen mank en klagen over wisselende pijn aan de voet.

Hier is bij een volwassen man plotseling een heel invaliderende pijn ontstaan, als gevolg van een Freiberg. Het kan dus ook later in het leven ontstaan.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.