Schoenaanpassing

Schoen met een stijve zool

Bij de ziekte van Freiberg kunt u het beste een platte schoen dragen met een dikke stijve zool, waarbij de zool zo gevormd is dat deze makkelijk van hak tot teen afrolt tijdens het lopen. Op deze manier hoeft het pijnlijke gewricht zo min mogelijk mee te bewegen tijdens het lopen.

Voorbeeld van zool die gemakkelijk afrolt

Zo nodig kan uw eigen schoen worden aangepast met een zoolverstijving en een zogenaamde afwikkelcompensatie: dat is een aanpassing aan de schoen die ervoor zorg dat de schoen makkelijk van hak naar teen afrolt. Zo’n aanpassing aan uw gewone schoen heet een OVAC: Orthopedische Voorziening Aan Confectieschoenen, en wordt uitgevoerd door een orthopedisch schoentechnicus op voorschrift van een specialist.

Voorbeeld van een schoenaanpassing bij normale schoen: links ziet u de schoen zonder afwikkelbalk, rechts met de afwikkelbalk.

Lees meer over OVAC

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.