Hoe herkent uw specialist de ziekte van Freiberg?

Lichamelijk onderzoek

Er is sprake van pijn aan één van beide voeten die vaak ook ‘s nachts optreedt, de pijnplek is goed aan te wijzen. Het aangedane gewricht is gezwollen en stijf. Het buigen van de voet tijdens het lopen doet pijn, daardoor loopt iemand met de ziekte van Freiberg vaak met een kortere pas.

Op de röntgenfoto is de ziekte meestal goed te herkennen, vaak is te zien dat het kopje van het middenvoetsbeentje afgeplat is. Met een echo kan de linker- met de rechtervoet vergeleken worden, en is schade aan het kraakbeen ook goed te zien.

Er zijn verschillende stadia van de ziekte van Freiberg te onderscheiden (de stadia van Smillie). Deze stadia zijn alleen op een röntgenfoto van elkaar te onderscheiden.

Stadium I

Er ontstaan kleine scheurtjes in het ronde uiteinde van het middenvoetsbeentje. Dit kan genezen zonder restschade.

Stadium II

Afsterven en verdwijnen van een deel van het ronde uiteinde van het bot, waardoor het gewricht wat platter wordt.

Stadium III

Verder afsterven en verdwijnen van het ronde uiteinde van het bot, waardoor het gewricht verder vervormd. In dit stadium kan de schade in het gewricht niet meer hersteld worden.

Dit is een voorbeeld van de ziekte van Freiberg in het stadium II en III. Deze ziekte is zeer acuut ontstaan, de linker röntgenfoto is 2 maanden eerder gemaakt dan de rechter. De patiënt had wel al klachten, er is een geringe afplatting van het kopje van het tweede middenvoetsbeentje te zien (stadium II). Twee maanden later (op de rechter foto), is de vervorming van het gewricht erg toegenomen.

Stadium IV

Uitgebreide breukjes in het gewricht, er bevinden zich losse stukjes bot en kraakbeen (gewrichtsmuisjes) in het gewricht.

Stadium V

Het gewricht is nu helemaal plat geworden en vervormd. Er is veel slijtage in het gewricht.

Ziekte van Freiberg van het tweede middenvoetsbeentje stadium V.

Een ander voorbeeld van een ernstige vorm (stadium V) van de ziekte van Freiberg van het tweede middenvoetsbeentje. Op deze foto is goed te zien dat er losse stukjes bot in het gewricht liggen.

Tot welk stadium de ziekte van Freiberg in de loop van de tijd zal ontwikkelen en hoeveel klachten het gaat geven, is aan het begin van de ziekte niet goed te voorspellen.

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.