Behandelingen met operatie

Operatieve behandeling van een gescheurde peroneuspees

Bij de operatieve behandeling van een gescheurde peroneuspees wordt het gescheurde deel van de peroneuspees schoongemaakt en weer aan elkaar gehecht. Indien er ook sprake is van instabiele enkelbanden, worden die in dezelfde operatie stabieler gemaakt.

In de meeste gevallen (bij 80%) staat bij mensen met een pijnlijke gescheurde peroneuspees de achtervoet te veel naar buiten gekanteld.

Het is bij de reconstructie van de pees daarom vaak noodzakelijk om de achtervoet tegelijkertijd operatief in een neutralere stand te zetten. Als dit niet gebeurt, is er een grote kans dat de peroneuspees opnieuw zal scheuren. De achtervoet kan een andere stand worden gezet door het hielbeen naar buiten te draaien.

Gescheurde peroneuspees

Bij deze vrouw staan beide enkels naar buiten gekanteld. Hierdoor komt er veel spanning op de peroneus pees te staan.

Klik op onderstaande knop om meer te lezen over het operatief verplaatsen van het hielbeen.

Verplaatsen van het hielbeen

Daarnaast zal het in enkele gevallen ook nodig zijn om de stand van de middenvoetsbeentjes aan te passen. Klik op onderstaande knop om meer te lezen over het operatief aanpassen van de stand van de middenvoetsbeentjes.

Aanpassen stand middenvoetsbeentjes

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.