Hoge wreef

Een holvoet is een voet met een abnormaal hoge wreef. Het peesblad in de voetzool is gespannen en de tenen hebben de neiging in een klauwstand te gaan staan.

Hoge wreef (holvoeten)

Wat is holvoet?

Een holvoet is het tegenovergestelde van een platvoet. Het is een voet met een abnormaal hoge wreef. Het peesblad in de voetzool is gespannen en de tenen hebben de neiging in een klauwstand te gaan staan. De achillespees is korter dan normaal. De enkel staat naar buiten en de hiel wijst naar binnen (varusstand). De voorvoet steunt meer op de buitenrand (supinatie).

Een holvoet hoeft niet abnormaal te zijn, sommige mensen hebben gewoon een iets hogere wreef. Zolang dit niet te erg wordt, kan het gewoon een variant zijn van de normale voet.

Bij een holvoet staat de enkel wat naar buiten en de hiel wijst naar binnen (varusstand). De voorvoet steunt meer op de buitenrand (supinatie)

Holvoet

Bij een holvoet staat de enkel wat naar buiten en de hiel wijst naar binnen (varusstand). De voorvoet steunt meer op de buitenrand (supinatie) Holvoet

In dit hoofdstuk

Oorzaken van een hoge wreef

Ongeveer 60% van de holvoeten wordt veroorzaakt door een neurologische aandoening: een aandoening aan de zenuwen die de voetspieren aansturen.

Lees meer

Klachten van een hoge wreef

De klachten van een holvoet hangen af van de ernst van de holvoet en van uw dagelijkse activiteiten. Veel mensen met een holvoet hebben geen pijn of andere klachten.

Lees meer

Diagnose van een hoge wreef

Soms is een neurologisch onderzoek met zenuwgeleidingstesten (EMG) nodig om de oorzaak van de holvoet vast te stellen. Over het algemeen geeft lichamelijk en radiologisch onderzoek voldoende duidelijkheid over de oorzaak van de voetklachten.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van een hoge wreef

Er zijn verschillende behandelingen voor een holvoet, zowel met als zonder operatie. Het doel van de behandeling is vooral om u weer pijnvrij te laten lopen.

Lees meer

Over drs. W. Metsaars

Over dokter Metsaars

Drs. W. Metsaars is een ervaren orthopedisch chirurg die sinds 2013 volledig gespecialiseerd is in voet- en enkelklachten. Zij heeft uitgebreide expertise opgebouwd en behandelt patiënten met uiteenlopende voet- en enkelproblemen, zowel uit Nederland als internationaal.

Lees meer

Onze patiënten aan het woord

Bekijk alle ervaringen

  • Ervaring van Saskia

    Het herstel ging langzamer dan verwacht, maar ik ben blij dat ik doorzette. Nu loop ik weer zonder krukken en het resultaat is mooi.

  • Ervaring van Marianne Heijnen-Tielemans

    Na twee operaties loop ik weer hard en heb ik zonder moeite de 40 km van de 4Daagse gelopen – pijnvrij en vol trots!

  • Ervaring van Hanneke

    Operatie zonder pijn, topbehandeling en geweldige service. Ik kijk uit naar revalideren – en hopelijk straks weer rennen!

  • Ervaring van M. Tijssen

    Goede voor- en nazorg en lieve begeleiding. Lopen is nog even wennen, maar ik kijk uit naar het eindresultaat.

  • Ervaring van Jacob

    Na de operatie geen ontsteking of pijn meer. Zeer tevreden over de persoonlijke en deskundige zorg die ik heb ontvangen.

  • Ervaring van P. van de Pol

    Snelle hersteltijd na de operatie. Binnenkort weer actief in de sportschool, alles zat goed vast!

  • Ervaring van Pien Goemans

    Geen pijn meer, een toonbare voet én een mooi litteken. Het resultaat overtreft al mijn verwachtingen.

  • Ervaring van Andrea Houwing

    Na een eerdere mislukte operatie nu wél succes: weinig pijn, goed herstel en ik wandel alweer met de hond. Erg blij met het resultaat!

  • Ervaring van N.J. Janse

    Weinig pijn en goed kunnen lopen dankzij de achter-loopschoen. Uitstekende zorg, begeleiding en nazorg!

arrow_circle_left arrow_circle_right

Veelgestelde vragen

Bekijk meer vragen

Zijn alle zorgverleners in het diagnosecentrum paramedisch hoog opgeleid?

Ja, alle zorgverleners zijn paramedisch hoog opgeleid gespecialiseerd in voet- en enkelklachten.

Consult aanvragen Consult aanvragen