Hoe ontstaat een holvoet?

Neurologische aandoening

Ongeveer 60% van de holvoeten wordt veroorzaakt door een neurologische aandoening: een aandoening aan de zenuwen die de voetspieren aansturen. Door een zenuwaandoening worden de spieren in de voet niet meer goed aangestuurd; ze raken uit balans. De spieren die de voet naar binnen trekken, werken te hard en de spieren die de voet naar buiten trekken, werken te weinig. Hierdoor wordt de voet langzaam in een andere vorm getrokken.

Holvoeten kunnen zowel bij volwassenen als bij kinderen voorkomen. Als een kind al een holvoet heeft, zal deze in de loop van de tijd meestal erger worden.

Erfelijke sensomotorische neuropathie

Soms komen holvoeten vaker voor in een bepaalde familie, dat kan komen door een erfelijke neurologische aandoening. De meest voorkomende erfelijke oorzaak voor een holvoet in Nederland is erfelijke sensomotorische neuropathie. Dit is een afwijking waarbij de spieren steeds zwakker worden. Andere namen hiervoor zijn Charcot Marie Tooth (CMT) of Hereditaire Motorische Sensorische Neuropathie (HMSN). Deze diagnose wordt gesteld door familieanamnese, neurologisch onderzoek, elektromyografie (EMG) en/of DNA onderzoek.

Ook andere aandoeningen kunnen een holvoet veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn: een verborgen, heel milde vorm van open ruggetje, polio, syringomyelie (vochtblazen in het ruggenmerg) of het afsterven van een spier na een breuk van het onderbeen.

Holvoet zonder neurologische aandoening

15% van alle mensen zonder neurologische aandoening heeft een holvoet. Ongeveer 60% van de mensen die holvoeten hebben, krijgt hier klachten van.

Het Hielpijncentrum

Als u al langdurig behandeld wordt voor hielpijnklachten en de therapie niet aanslaat, dan zouden uw pijnklachten wel eens een andere oorzaak dan waarvoor u behandeld wordt kunnen hebben.

In het Hielpijncentrum kan worden uitgezocht wat de oorzaak is van uw hielpijn.

Ga naar het Hielpijncentrum

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.