Verplaatsen van het hielbeen

Stand van het hielbeen veranderen

Vaak is het nodig om ook de stand van het hielbeen te veranderen. Dit kan met allerlei verschillende technieken gebeuren. Het hielbeen moet meer naar buiten worden geplaatst (gevalgiseerd). Deze operatie wordt meestal gecombineerd met de eerder genoemde operaties.

De rechter enkel staat teveel naar buiten gekanteld. Hier kan het hielbeen operatief naar buiten worden geschoven. Hierdoor komt de enkel weer recht boven het hielbeen te staan.

De nabehandeling bestaat uit vier weken onderbeengips waar u niet op mag lopen, en daarna nog vier weken onderbeenloopgips.

Verplaatsen van het hielbeen
Voorbeeld van een hielbeencorrectie. Een driehoekig stukje bot wordt uit het hielbeen verwijderd, de botdelen worden vervolgens in een betere positie weer aan elkaar gezet

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.