Pijnlijke sesambeentjes onder het grote teengewricht

Wat zijn pijnlijke sesambeentjes?

Een sesambeentje is een klein botje dat vastzit in een pees. Sesambeentjes helpen de pees in zijn functie. Het sesambeentje zorgt dat de pees iets verder van het gewricht af ligt, zo vormt het sesambeentje een hefboom waardoor minder kracht nodig is om het gewricht te laten bewegen. Het bekendste en grootste sesambeen in het lichaam is de knieschijf.

Ook onder de voorvoet bevinden zich sesambeentjes. De twee belangrijkste zitten onder het eerste middenvoetsbeentje, bij het gewricht van de grote teen. De grote teen heeft drie buigpezen: een lange teenbuigpees (flexor hallucis longus), en twee korte teenbuigpezen (flexor hallucis brevis). De sesambeentjes zijn vergroeid met de korte teenbuigpezen en zijn zo groot als twee bruine bonen.

Sesambeentjes onder het gewricht van de grote teen helpen bij het naar beneden buigen van de teen. Ook vangen ze druk van het lichaamsgewicht op waardoor er minder druk komt op het gewricht en beschermen ze de lange teenbuigpees van de grote teen. Bij iedere stap zijn de sesambeentjes betrokken. Ze dragen ongeveer 50% van het lichaamsgewicht.

Pijnlijke sesambeentjes wordt vaak (ten onrechte) sesamoïditis genoemd. Er zijn heel veel verschillende oorzaken te vinden voor pijnlijke sesambeentjes. Sesamoïditis is een diagnose die gesteld wordt als er helemaal geen andere oorzaken voor de pijnklachten kunnen worden gevonden.

In dit hoofdstuk

Oorzaken van een pijnlijke sesambeentjes

Veel verschillende aandoeningen kunnen pijnklachten geven aan de sesambeentjes, of de omliggende structuren.

Lees meer

Klachten van een pijnlijke sesambeentjes

Mensen met pijnlijke sesambeentjes klagen vooral over een pijnlijke afwikkeling van de voet. Dat is pijn bij de buigende beweging die de teen maakt tijdens het lopen.

Lees meer

Diagnose van een pijnlijke sesambeentjes

Uw specialist stelt de diagnose op basis van uw verhaal en het lichamelijk onderzoek. Uw specialist kan de sesambeentje wat manipuleren en u vragen uw teen te buigen en te strekken.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van pijnlijke sesambeentjes

Als een sesambeentje eenmaal pijnlijk is, kan het erg moeilijk zijn van deze klachten af te komen omdat bij het lopen de sesambeentjes steeds belast worden.

Lees meer

Over dr. Bella van Dalen

Over de auteur

Dr. Bella van Dalen is sinds 2011 als orthopedisch chirurg werkzaam bij Bergman Clinics te Naarden. Zij heeft zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen sinds 1997 volledig gespecialiseerd in voet- en enkelklachten en behandelt momenteel patiënten uit de hele wereld.